Η Παράδοση της
Μηλοκαλλιέργειας στην Αγιά
Η καλλιέργεια μήλων στην Αγιά ξεκίνησε γύρω στο 1950, με τα γνωστά φιρίκια, που αποτέλεσαν το πρώτο τοπικό προϊόν. Σύντομα ακολούθησαν οι ντελίτσια και οι ρενέδες, ενώ από τη δεκαετία του 1980 οι παραγωγοί στράφηκαν στις σύγχρονες και αποδοτικές ποικιλίες της εποχής, όπως Imperial, Royal, Double Red, Wellspur, Red Chief, Starkimson, αλλά και τις Golden, Jona Golden, Smoothy και Granny Smith.
Σήμερα, οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται από τον συνεταιρισμό «ΚΙΣΣΑΒΟΣ» είναι:
- Κόκκινες ποικιλίες: Starkrimson, Red Chief, Jesey Mac (καλοκαιρινή)
- Κίτρινες ποικιλίες: Golden Delicious
- Πράσινες ποικιλίες: Granny Smith, που γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση
Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τα 3.500.000 κιλά (3.500 τόνους), από 12 διαφορετικές ποικιλίες, προσφέροντας πλούσια γκάμα σε χρώματα, αρώματα και γεύσεις.
|