2494022261 1ο χλμ Αγιάς - Αγιόκαμπου, Λάρισα kissavosagias@gmail.com
hero image
     
 
 

Μήλα

Η Αγιά Λάρισας αποτελεί την καρδιά της ελληνικής μηλοκαλλιέργειας, αφού εδώ παράγεται περίπου το 20% των μήλων της Ελλάδας. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, οι εύφορες πλαγιές του Κισσάβου και η πολυετής εμπειρία των παραγωγών έχουν καθιερώσει την Αγιά ως την πιο δυναμική περιοχή καλλιέργειας μήλων στην ελληνική επικράτεια.

 
 
     

 

 
 

Η Παράδοση της 
Μηλοκαλλιέργειας στην Αγιά

Η καλλιέργεια μήλων στην Αγιά ξεκίνησε γύρω στο 1950, με τα γνωστά φιρίκια, που αποτέλεσαν το πρώτο τοπικό προϊόν. Σύντομα ακολούθησαν οι ντελίτσια και οι ρενέδες, ενώ από τη δεκαετία του 1980 οι παραγωγοί στράφηκαν στις σύγχρονες και αποδοτικές ποικιλίες της εποχής, όπως Imperial, Royal, Double Red, Wellspur, Red Chief, Starkimson, αλλά και τις Golden, Jona Golden, Smoothy και Granny Smith.

Σήμερα, οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται από τον συνεταιρισμό «ΚΙΣΣΑΒΟΣ» είναι:

  • Κόκκινες ποικιλίες: Starkrimson, Red Chief, Jesey Mac (καλοκαιρινή)
  • Κίτρινες ποικιλίες: Golden Delicious
  • Πράσινες ποικιλίες: Granny Smith, που γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση

Η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τα 3.500.000 κιλά (3.500 τόνους), από 12 διαφορετικές ποικιλίες, προσφέροντας πλούσια γκάμα σε χρώματα, αρώματα και γεύσεις.

 

     
 
 

Διαλογή & Συσκευασία
Μετά τη συγκομιδή, τα μήλα περνούν από προσεκτική διαδικασία διαλογής, όπου επιλέγονται με βάση το μέγεθος, το χρώμα και την ποιότητα του καρπού. Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε ειδικά κιβώτια ή δίσκους, ώστε να διασφαλίζεται η φρεσκάδα και η άψογη παρουσίασή τους μέχρι να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Κάθε στάδιο γίνεται με σεβασμό στο προϊόν και σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας που εγγυώνται τη φυσική τους γεύση και ασφάλεια.

 

 
     

 

 

Η Καλλιέργεια και η Διαχείριση

Οι μηλιές μας καλλιεργούνται σε 700 και πλέον στρέμματα οργανωμένων οπωρώνων, με γραμμικά συστήματα Παλμέτας, πλήρη άρδευση και αιωρούμενα δίχτυα προστασίας από καιρικά φαινόμενα.
Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, με προσεκτική επιλογή κάθε καρπού, ενώ η μεταφορά στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού πραγματοποιείται άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η φρεσκάδα.

Στο διαλογητήριο – συσκευαστήριο του συνεταιρισμού, τα μήλα διαλέγονται με βάση το μέγεθος, το χρώμα και την ποιότητα, συσκευάζονται με ασφάλεια και αποθηκεύονται σε θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας (Ultra Low Oxygen) που διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

 
 

Επικοινωνήστε με τον 
Συνεταιρισμό

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ» βρίσκεται στην Αγιά Λάρισας, στην καρδιά μιας γόνιμης περιοχής με μακρά παράδοση στην παραγωγή φρούτων. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι να σας ενημερώσουμε για τα προϊόντα μας, τις συνεργασίες ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειάζεστε σχετικά με τη δραστηριότητά μας.

Περισσότερα